sábado, 18 de julio de 2015

Dia de treball a Sam Sam

Avui estem una mica tristos perquè un dels amics que hem fet aquí, l'Elisé, ha marxat a Barcelona a rebre un curs i tornarà la nit del 12 d'agost, just quan nosaltres tornem cap a casa! Se'ns farà molt estrany no veure'l per la maison i que no ens pregunti sempre què tal va tot o si el volem acompanyar a la platja. El trobarem a faltar!


Pel que fa al dia, avui ha estat molt productiu. Ja de bon matí ens hem llevat amb molta energia i hem aprofitat que tenim tot l'equip recuperat i complet per dedicar-nos a rentar tota la roba bruta. Una feinada!


Cap a les 10 del matí hora local hem arribat a l'escola, tots ben preparats i emocionats per començar la feina!

El primer que hem fet ha estat revisar tot el material del que disposen i les instal·lacions actuals de l'escola. Una cosa podem dir ben segurs, i és que no sabem com pot aguantar la xarxa que tenen! Hem vist des de cables penjant d'un edifici a l'altre fins a nusos de cablejat d'internet i corrent barrejats de forma caòtica. Quin drama!




A banda de tot això hem tingut un petit contratemps respecte a aquesta escola. Quan l'Aris, l'informàtic, ens va posar en situació a la formació, ens va comentar que tota l'escola estava alimentada per cable amb el router instal·lat a la comunitat d'escolapis de Sam Sam. Això vol dir que en tota l'escola no hi havia wifi i l'Internet per cable era molt limitat. Per això, vam decidir comprar un mòdem a part únicament per l'escola que situaríem a la sala d'informàtica, però a la nostra arribada avui encara no estava llest!

Per aquesta raó, ens hem dedicat a deixar la instal·lació preparada per tornar quan el problema del router ja estigui resolt.

Primer de tot hem decidit on posarem els Punts d'accès per abastir tota l'escola d'Internet, a la sala d'Administració i a la Biblioteca, cada aula a un edifici diferent. Tot seguit, hem tallat el cable necessari per penjar-los i els hem configurat amb el router actual per aprendre a fer-ho tant nosaltres com l'Aris.



Donat que depenem de la instal·lació del router, hem decidit que quan tornem més endavant podrem crear també un servidor a l'escola i fer la implementació del Moodle. 

Així hem pogut aprofitar després per fer una millora en la xarxa d'Internet del Centre de Dones, situat just al costat de l'escola, afegint un punt d'accès en una de les seves aules. Aquest centre és el més maco i ben cuidat que hem vist fins ara a Senegal!

A la fotografia següent, la Clara senyalant amb un guix on s'haurà de foradar la paret per passar el cable Ethernet que es conectarà al punt d'accès.



Després d'aquest dia de feina hem tornat a casa amb moltes ganes de descansar i dormir hores i hores. Bona nit!

PD: En principi dimarts anirem a l'escola de Sokone per fer l'ampliació Wifi d'allà. Ja seguirem informant!

Sama Jaritu Senegal

viernes, 17 de julio de 2015

Convivència

Avui hem tingut un dia força complet.

Al matí, a la congregació on ens trobem, s'ha iniciat un campus amb una trentena de nens que vindran durant tot el mes a pasar els matins. El Jean Luc ens ha animat a participar amb ells una estona i tant la Irene, com el Dani, com jo, la Laura, hem disfrutat moltíssim de passar un moment amb ells. Primer els nens estàven separats en varis grups segons les seves edats i cadascún d'ells se'ns ha presentat amb els seus noms d'equip i els seus cants que havíen inventat i preparat previament. Després s'han unit tots i hem fet balls i cançons conjuntament. Ha estat d'allò més divertit!






Ja a la tarda hem anat al mercat a mirar botigues d'electrònica per veure si podiem cercar els punts d'accès que s'adaptèssin a les condicions de les escoles. Al final ha resultat més fàcil del que esperàvem i, després de consultar diversos llocs i de dur a terme diverses trucades, hem aconseguit reunir tot el material que necessitàvem! 


Al mateix temps, un dels nostres companys de la congregació, l'Àlex, ens ha estat explicant aquest matí que en les seves estones lliures es dedicava a fer petites pintures sobre fusta, ens ha estat ensenyant el resultat dels seus quadres i ens ha deixat enlluernats. Així que li hem demanat si ens podia fer un taller als 4. Aquest migdia li ha fet un petit taller a la Clara i per la nit ens l'ha fet a la Irene i a mi, demà podrem veure el resultat final de les nostres petites obres d'art. Que us semblen?


Els quadres de l'Àlex


El resultat dels nostres pròpis dibuixos

Finalment, dir-vos que tornem a ser un equip de quatre. La Clara avui ha estat reposant però sembla que ja es troba molt millor i amb ganes de seguir endavant amb el projecte!

jueves, 16 de julio de 2015

Seguim practicant!

Sembla que tot comença a funcionar bé! Ara estem acabant de provar-ho tot i demà anirem a comprar el material que ens falta. Així ja podrem començar amb la instal•lació de la primera escola, Sam-Sam.

Són les 23:23 a Dakar, i així ens podeu trobar al Dani i a la Laura a aquestes hores:


Espero que no se'ns allargui gaire més!!

Dia de descans

El Dani sembla que s'ha recuperat, la Irene ja reacciona però no està del tot bé i la Clara ha caigut definitivament! Sols queda la Laura sana i salva, la qual afirma que no pensa caure malalta.



Aquest matí hem anat a comprar aigua per a estar ben hidratats. Creuar els carrers és tota una aventura, no hi ha cap mena de pas de zebra i t'has d'espavilar per obrir-te un lloc per a poder creuar.


Ara ja desprès de dinar ens predisposem a provar tot el material que ens ha arribat i provarem a fer una simulació abans d'utilitzar aquest material a les escoles. Començarem per les dues antenes que instal·larem a l'escola d'Oussouye i seguidament provarem el funcionament de l'Acces Point que ens ha recomanat un dels informàtics, tot i que no ens sembla gaire adecuat pel que ens demanen. Ja veurem el resultat!

                                  
Sembla ser que després d'aquesta passa de malaltia que no sabem d'on ve marxarem definitivament a la primera escola, la de Sam Sam, demà al matí. Comencem la feina de camp!

Per altra banda, aquest dissabte marxa precisament a Barcelona un dels amics que hem fet en aquest interessant viatge; et trobarem molt a faltar Elisé!




miércoles, 15 de julio de 2015

Avui sembla ser el dia més complicat.

PRIMER: Tenim a la Irene i al Dani malalts, El Dani ahir es va passar el dia al llit amb mal de cap i panxa i avui també se'ns ha donat de baixa la Irene que sembla tenir els mateixos símptomes. Així doncs que el nostre equip queda reduit a dues persones, la Clara i la Laura.

SEGON: Plou! Plou molt! La Clara i la Laura s'han cobert de cap a peus per no mullar-se perquè la plaça de la comunitat estava inundada, allà estaven tots en tirants i pantalons curts rient-se de les nostres pintes, a veure quant dura aquesta pluja.

TERCER: Ens han portat una part del material (una setmana més tard de la data esperada) i la majoria dels aparells no són els que ens van dir que serien, són domèstics i no ens serveixen! La comunicació aquí és molt lenta i poc clara. Ja hem demanat el canvi però no sabem quan ho tindrem...


I ara per la tarda...ja sembla que surt el Sol! També tindrem el material i es milloraran la Irene i el Dani? A veure si tenim sort!

martes, 14 de julio de 2015

Segon dia de formació

Ahir vam començar la formació per posar-nos en situació de com estan les escoles actualment amb l'ajuda dels informàtics de cada una d'elles. L'objectiu és que aprenem bé com funciona tot i proposem solucions per treballar conjuntament amb ells i poder arribar a arreglar el que tenen ara.

Com era d'esperar, les nostres impressions segons la informació que ens havia arribat abans de venir, no concorden gaire bé amb la realitat a cada escola. Hem hagut d'adaptar millor el que pensàvem en relació a cada una d'elles per acabar proposant solucions quasi completament diferents! Per sort els informàtics han estat una gran ajuda i conjuntament hem arribat a un acord per cada escola.

Pel que fa a la formació tècnica, durant aquests dies hem estat explicant la teoria de com tenim previst fer les instal·lacions, però se'ns ha complicat una mica degut a que aquí les coses van bastant més lentes i encara no tenim el material per poder practicar-ho.

Tot i així, hem aprofitat per fer la introducció al Moodle, la proposta que voliem fer per millorar l'educació dels estudiants de les tres escoles, i sembla que ha agradat molt a tots. Fins i tot l'informàtic de Thiaroye, l'escola més avançada en l'aspecte d'Internet dels escolapis, que ha vingut d'oient ens ha demanat que passem per la seva escola per instal·lar-lo!

Ara sembla que aquesta tarda anirem a comprar el material per demà per poder acabar la formació amb les configuracions de les antenes i els punts d'accès. Ja us ensenyarem què tal va!



Ahir per la tarda, després del curs, ens van proposar d'anar a la platja per visitar la zona de pesca on van a comprar el menjar, i vam aprofitar per anar-hi amb dues voluntaries de FES Educació Solidària, la Raquel i la Laura, que han vingut a fer unes colònies amb els nens de Sokone i acabaven d'arribar.

Tot i la brutícia de la zona de pesca va resultar ser una excursió molt maca per la platja de Yoff.



domingo, 12 de julio de 2015

Vida Senegalesa

Avui 12 de juliol és el quart dia d'aquest viatge i d'aquest experiència fins ara fantàstica. És diumenge, dia de missa i, per tant, de festa. L' entrada de Nottre Dame, la nostra comunitat, és plena de bancs i una taula al centre per a fer la cerimònia. Els senegalesos s'arreglen amb els seus millors vestits i tratges ja que l'ocasió ho mereix. Nosaltres també ens arreglem. Ens alegra participar-hi. Ens fa il•lusió viure aquesta festa amb ells, tot compartint així la seva cultura i creences.




Després de la missa arriba la festa. Treuen menjar, begudes, música, guitarres, tambors... i la gent es reuneix per parlar i també per ballar.  La festa comença just acabada la cerimònia, a les 10:30h, i dura ben bé tot el dia! És maca aquesta manera que tenen les famílies de posar-se al dia i no perdre el contacte.





Estem molt contents. Des que hem arribat ens han tractat com a un més de la família, com a germans. Són molt hospitalaris. Estic segura que quan marxem cap a Barcelona mantindrem el contacte ja que seran d'aquests amics autèntics que perduren tota la vida.

Pel que fa a la resta, els únics enemics que hem fet són la calor, la humitat i els mosquits. Ens costa adaptar-nos-hi però, com tot, amb el temps ho acabarem aconseguint! Ah, i el menjar boníssim! Molt arròs, carns amb salses (de vegades, molt picants) i mango de postres. No ens podem queixar.
I, per avui, això és tot, que la festa post-misa continua! Anirem informant dels propers dies, en concret, de demà dilluns, que comencem la formació.